Voorkomen is beter

We hopen dat je de goede gewoonte hebt om je huis goed af te sluiten als je weg gaat, ook al is het maar voor eventjes. Maar slechte sloten of andere beveiliging worden door een inbreker in een oogwenk herkend én binnen enkele minuten is hij binnen.
Kijk op de volgende pagina’s door de ogen van een inbreker naar je eigen huis en neem maatregelen!

Zie hieronder de meest voorkomende inbraakmethoden.

Kerntrekken

01_kerntrekkenEen schroef, een tang, één minuut
Deze manier van inbreken is ook wel bekend als de Roemeense methode of cilinder trekken. De inbreker draait een geharde stalen schroef in de cilinder (sleutelgat) van het slot. Daarna wordt er met een tang of een speciaal kerntrekapparaat zoveel kracht op de cilinder gezet dat deze door de trekkracht gewoon breekt. Daarna kan de deur eenvoudig geopend worden met een standaard bouwsleutel. En dit alles binnen één minuut. Klik hier om te zien hoe dat in zijn werk gaat.
De oplossing is gelukkig eenvoudig: zorg voor veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.

Bulgaarse methode

02_bulgaarsEen veel voorkomende manier
Hierbij wordt de cilinder (waar de sleutel ingaat) die aan de buitenzijde iets uitsteekt met een tang afgebroken. Het afdekplaatje dat om het slot heen zit (het beslag) is vaak van (zwak)aluminium en kan met een schroevendraaier worden losgewrikt. En steekt eenmaal de cilinder uit, dan kan deze met een tang worden afgebroken. Met een standaard bouwsleutel wordt de deur van slot gedraaid. Zie hier hoe dat in zijn werk gaat. De oplossing ligt voor de hand: zorg dat de cilinder niet uitsteekt. Maar hoe?
Plaats stalen veiligheidsbeslag dat van binnenuit wordt vastgeschroefd, zodat afdekplaat niet kan worden verwijderd en de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt.

Openbreken van deur of raam

03_IkbendaanDe moeder van alle inbraakmethodes
Even de deur open wrikken. Of een raam. Met een schroevendraaier. Of de bekende koevoet. Wanneer geconstateerd is dat er niemand thuis is (of iedereen slaapt), zet de dief een kraak. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk. Doe deuren en ramen ook werkelijk op slot. Niet met slechts één sluiting, maar met alle twee of drie. Want zwakke raamsluitingen of een deur met slechts één slot zijn met deze methode zo open. Of plaats een anti- inbraakstrip, waardoor de inbreker zijn koevoet niet in de ruimte tussen de deur en het kozijn kan wrikken.

Lock picking

Geen sleutel meer nodig04_lockpick
Lock picking of sloten hacken is eenvoudiger dan het lijkt. Een lockpicksetje is zo gekocht bij een slotenmaker of online. En hoe je het moet doen kun je eenvoudig achterhalen op Youtube. Kortom, met een beetje oefening kan iedereen zonder sleutel naar binnen. Toch kost deze methode relatief veel tijd. Maak het de inbreker dus zo moeilijk mogelijk en investeer in goed hang- en sluitwerk. Let dan op het SKG keurmerk.

De babbeltruc

Binnen zonder braak05_babbeltruc
Binnenkomen onder valse voorwendselen. De dader komt aan de deur bij mensen, vaak ouderen en hij weet zich naar binnen te praten met een smoes. Hij doet zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van de thuiszorg. Uiteindelijk gaat hij er vandoor met de waardevolle spullen. En voor de verzekering telt een babbeltruc vaak niet als woninginbraak, waardoor er minder of zelfs niets wordt uitgekeerd

Flipperen

06_filpperenInbraak met een bankpas
Als de deur niet op slot wordt gedraaid, wordt de deur niet goed afgesloten. Hij zit dan alleen maar met de schoot, die door de deurkruk heen en weer kan worden bewogen, in het kozijn vast. De inbreker kan met een bankpas of hard plastic kaartje tussen de deur en het kozijn de schoot van het slot terugdrukken. Draai dus altijd de deur op slot als u (even) van huis weggaat. Maar ook ‘s nachts als u gaat slapen. De verzekering dekt minder of zelfs niets als u van nalatigheid verweten kan worden.

Hengelen

Niet alleen brieven door de postbus07_Hengelen
Met een ijzerdraad wordt via brievenbus of kattenluikje de deurklink naar beneden getrokken.
Draai dus altijd de deur op slot en plaats eventueel een brievenbusafschermer.

Gaatje boren

Ouderwets, maar effectief08_gaatjesboren
Geen bezemsteel of latje op uw schuifpui is bestand tegen deze methode. Er wordt een gaatje geboord in het kozijn en vervolgens wordt de bezemsteel gewoon opgewipt. Ook kan vlak onder het slot een gat in de deur of raam worden geboord. Wanneer de sleutel nog in het slot zit kan bijvoorbeeld met behulp van ijzerdraad de sleutel via dat gat worden omgedraaid. Haal dus altijd de sleutel uit het slot nadat het op slot is gedraaid.

Via het bovenlichtje

15 centimeter ruimte is genoeg09_bovenlichtinbraak
Bovenlichtjes zijn de kleine uitzetraampjes boven een deur of groter iraam. Wanneer het bovenlichtje op een kiertje staat, kan een inbreker deze makkelijk verder openbreken om zo een deur of raam van het slot te halen. Laat bovenlichtjes nooit openstaan als er niemand thuis is en zorg voor inbraakwerende deur- en raamboompjes met SKG keurmerk.