Zalmfilets op Caribische wijze

met mango en waterkers

 

Bereidingswijze voor 4 personen:

1. Leg de cederhouten rookplank ‘s nachts in water of in ieder geval gedurende een uur. Zet een gewicht (glas of fles) op de plank zodat deze goed onder water blijft.

2. Meng de mangoblokjes met de koriander, suiker, citroensap, Jalapeño en cayennepeper in een kom. Zet de kom afgedekt gedurende 1-2 uur op een koude plaats.

3. Meng in een tweede kom de ingrediënten voor de marinade. Neem ongeveer 50 ml van de marinade af en zet apart. Leg de zalmfilets in de resterende marinade en verdeel de marinade over de zalmfilets. Dek de kom af en zet deze gedurende 1 uur op een koude plaats (niet langer, anders overheerst de marinadesmaak).

4. Bereid de Weber barbecue voor op gemiddelde warmte (175-230 °C) voor de 50/50 methode. De ene helft voor direct en de andere helft voor indirect grillen.

5. Borstel het grillrooster schoon. Haal de zalmfilets uit de marinade en laat ze afdruipen. Gooi de marinade weg. Leg de geweekte cederhouten rookplank boven de directe, middelmatige warmte en sluit de deksel.

6. Leg de zalmfilets na ongeveer 10 minuten (zodra de rookplank begint te roken) met de huid naar beneden op de rookplank en plaats de rookplank op de indirecte zone. Gril de zalmfilets ongeveer 12-15 minuten. Keer de zalmfilets niet. Verdeel de zalmfilets over de borden, besprenkel met de overgebleven marinade en serveer met mango en waterkers.

Weber_zalmfilets_op_Caribische_wijze_met_mango_en_waterkers

Grillmethode:

50/50 methode

Warmte 175 – 230 °C

Voorbereidingstijd: 10-12 minuten

 

Ingrediënten:

700 gr mango, geschild en in blokjes gesneden van ong. 1 cm

5 el fijngehakte koriander

2 el suiker

2 el limoensap

1 el fijngehakte ontpitte Jalapeño chilipeper

Snufje cayennepeper

4 stuks zalmfilet met huid (per stuk ong. 170-225 gr en ong. 3 cm dik)

1 bosje waterkers, dikke stengels verwijderen

1 cederhouten rookplank (minimaal 2 uur voor gebruik in water leggen)

 

Voor de marinade:

1 lente-ui, fijn gesneden

50 ml olijfolie

50 gr suiker

50 ml limoensap

2 el fijngehakte tijm

1 el fijngehakte knoflook

1 el fijngehakte, ontpitte Jalapeño chilipeper

Snufje cayennepeper

1 tl gemalen piment

1 tl grof zeezout

1/2 tl versgemalen zwarte peper

1/4 tl gemalen gember

1/4 tl vers geraspte nootmuskaat

1/8 tl gemalen kaneel