Hickory gerookte bierblikkip

 

Bereidingswijze voor 4 personen:

1. Strooi het zout over de vlezige gedeeltes en de binnenkant van de kip (niet op de rug). De kip is dan verpakt in een zichtbare laag zout. Rol de kip in plastic folie en leg het in de koelkast gedurende 2 uren.

2. Doe alle ingrediënten voor de rub in een kommetje en meng deze goed.

3. Leg vier handenvol Firespice houtsnippers in een schaal water gedurende minimaal 1 uur.

4. Bereid de Weber barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte. Probeer de temperatuur in de buurt van 200 °C te houden gedurende het barbecueën.

5. Spoel de binnen en buitenkant van de kip met koud water om zo het zout te verwijderen, dep daarna droog met keukenpapier. Smeer de kip in met olie en kruid hem daarna met het kruidenmengsel (ook de binnenkant). Vouw de vleugelpunten achter de rug van de kip.

6. Open het blikje bier en giet er ongeveer 1/3 uit. Zet het blikje bier vast in de gevogeltestomer.

7. Haal twee handenvol houtsnippers uit het water en strooi het over de houtskool of stop het in de Smoker box voor gasbarbecues (lees daarvoor de gebruiksaanwijzing) en sluit de deksel. Wanneer het hout begint te roken, plaats de gevogeltestomer met de kip op het grillrooster. Gril de kip op indirecte gemiddelde warmte gedurende ongeveer 75-90 minuten, totdat er helder sap uit de kip komt en de kerntemperatuur in het dikste deel van het vlees 71 °C is (raak het bot niet).

8. Haal de kip van de Weber barbecue (kijk uit voor het warme bier). Laat de kip gedurende 10 tot 15 minuten rusten (de temperatuur zal nog 5-10 graden rijzen) voordat de kip van de gevogeltestomer gehaald wordt. Serveer warm.

Weber_hickory_gerookte_bierblikkip

Grillmethode:

Indirecte gemiddelde

Warmte 175 – 230 °C

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Grilltijd: 75 – 90 minuten

 

Ingrediënten:

1 hele kip (2 – 2,5 kilo)

1 blikje bier naar keuze

2 el grof zeezout

 

Voor de rub:

2 tl uienpoeder

2 tl paprikapoeder

1 tl bruine suiker

1/2 tl versgemalen zwarte peper

1 el olijfolie