Aardbeien Crostata

Voor 8 personen

1. Doe de bloem, de suiker, de geraspte limoenschil en het zout in een keukenmachine en meng alles goed. Voeg de boter toe en meng nogmaals tot het kruimelig is. Voeg het water toe (1 el per keer) en meng tot zich een bal vormt (niet te lang mengen). Haal het deeg uit de keukenmachine en rol het tot een platte schijf. Bedek de schijf met een laagje plastic folie en leg dit in de koelkast gedurende 1 tot 2 uren.

2. Bereid de barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte (175 °C) en verwarm de pizzasteen voor gedurende 15 minuten.

3. Doe de aardbeien, het maiszetmeel, het vanille extract en het limoensap in een kom en meng alles. Laat gedurende 5 minuten staan en rol in de tussentijd het deeg uit.

4. Pak een stuk aluminiumfolie van ongeveer 30 x 30 cm en leg dit op een bakplaat. Smeer het folie in met ol folie.

5. Strooi een beetje bloem op het werkoppervlak. Leg hier het deeg op. Rol het deeg totdat het ongeveer een diameter van 30 cm heeft. Leg het deeg over de deegroller en plaats het deeg op het aluminiumfolie.

6. Doe het aardbeienmengsel op het deeg, ongeveer 2 cm vanaf de rand. Verwarm de jam in de magnetron gedurende 10-20 seconden en smeer dit over de aardbeien. Strooi vervolgens de amandelen erover. Vouw vervolgens de rand naar binnen en smeer het deeg lichtjes in met room. Vouw het aluminiumfolie omhoog, zodat zich een opstaande rand van 2-3 cm vormt om zo het lekken van sappen te voorkomen. Leg de crostata voorzichtig op de voorverwarmde pizzasteen en gril met gesloten deksel gedurende 45-60 minuten tot de aardbeien beginnen te pruttelen en de korst goudbruin is.

7. Haal voorzichtig de crostata van de pizzasteen en laat minimaal 15 minuten afkoelen.

aardbeien-crostata

Grillmethode

Indirecte gemiddelde warmte 175 – 230 °C

Voorbereidingstijd: 1 – 2 uren

Grilltijd 45 – 60 minuten

Ingrediënten

200 gr bloem

2 el suiker

1 tl geraspte citroenschil

1/8 tl zeezout

125 gr roomboter in blokjes gesneden

5 – 6 el ijswater

500 gr rijpe aardbeien, in vieren gesneden

1 el maiszetmeel

1 el vanille extract

1 el vers limoensap

Olijfolie

2 el aardbeienjam

2 el fijngehakte amandelen

1 – 2 el room